Nehézségek, amiért lemondunk a sminkelésről – Mi a megoldás? 2. rész

Az előző bejegyzésben említettem a sminkelés nehézségeinek bevezető részét, ismertettem a legáltalánosabb kezdeti problémákat amivel sokan szembesülünk.

Amikor 17 évesen elkezdtem sminkelni tanulni,  átláthatatlannak és végeláthatatlannak tartottam a sminkelést műfajtát, és nem egyszer bizonytalanodtam el abban hogy valaha is látni fogom rendszerben, mint kerek egészet. Munkám során sokszor szembesültem a ténnyel, hogy ez nem csak rám volt igaz,  hanem nagyon is sokan gondoljátok, még ha nem is naponta ezen malmozva, de hasonlóan. Ahogy haladtam előre a sminkes utamon, egyre inkább tisztult a kép. Később pedig oktatásaimon adtam át azt a rendszerelméletet, amit szépen lassan kialakítottam az idő során.

Mindenekelőtt szükségét érzem annak, hogy átvegyük a nehézségek kérdéskörét. Az első részben ennek a kezdeti részét olvashattátok.
Most nézzük a sminkelés gyakori stílus hibáit.

Sminkelés. Habár mindenkinek mást jelent ez a fogalom megpróbálom egységesíteni bloomy stílusban. Számomra a sminkelés minden, ami az ápoláson felül történik az arcunkkal, szemünkkel. Azaz a leghalványabb szemöldök színezés, az enyhébb alapozás, a kellemes natúr smink, a nagy satírok, a látványos tusvonalak, és az elegáns vörös rúzs, az előbbiekkel kiegészítve, vagy kevesebbel. Nos most, hogy tisztáztam, hogy mit értek én smink alatt, és látjátok, hogy bizonyos alapszabályokon kívül nincsenek erősen meghúzott szabályrendszerek, könnyebb lesz megérteni a lényeget. Hiszen a sminkelés kicsit a kreatív énünket is megszólítja. Alkotásra buzdít saját arcunkon. Hát éljünk vele!

A sminkeket nagyon sokféleképpen lehet csoportosítani. Most stílus jegyek alapján fogom rendszerezni őket.

Minden sminknek meg van az ajánlott alkalma, helye és ideje. Ha azt tapasztaljuk, hogy a médiában terjengő sminkek nekünk túl hivalkodóak és nem érezzük azt, hogy sok olyan alkalom lenne az életünkben amikor az épp ajánlott sminket viselni tudnánk, semmi gond. A felismerés után a megismerés első szakasza a stílus kialakítása. Mielőtt belebonyolódunk a színekbe, formákba, határozzuk meg, hogy az életünkben milyen helyeken forgunk, azokhoz milyen smink illik. Nyilván vannak sémák, mint: irodai megjelenés, színházi elegancia, ünnepségek. Határozzuk meg, hogy melyik az a smink amit kényelmesen viselünk. És az meghatároz egy pici halmazt, amit megint kedvünk szerint változtathatunk. De van egy alap amire bármikor bátran építkezhetünk. Lennie kell mindig egy kiindulópontnak amire támaszkodhatunk ha késésben vagyunk, rossz a kedvünk és rutinból már a kezünk csinálja gondolkodás nélkül. De ennek mindig passzolnia kell a saját stílusunkhoz, értem itt az öltözködésünket, a hajviseletet, stb.

Sokszor úgy éreztem, hogy ismeret hiányában nagyon sokan megijednek a gyakran sugallt sminktrendtől, az éppen divatos színektől. Kialakul bennünk egy olyan érzés, hogy ezt kell viselni, miközben nem is illik a stílusunkhoz vagy egyáltalán szemformánkhoz. Ez a hozzáállás persze gyakorlással változik. Épp ezért hangsúlyozom mindig, hogy saját szemünk sminkhez szoktatása elengedhetetlen.

Ami pedig a reklámokat illeti, ne ijedjünk meg, ha a mi stílusunk nem egyezik azzal amit a média sugall. Nem kell feltétlen pink rúzst feltenni, ha nem azt érezzük magunkénak. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy magunkat adjuk, hiszen a sminkelés az önmegvalósítás egyik ága, kicsi, de annál hasznosabb területe. Természetesen a tökéletes ellentéte is igaz. Ha sokkal nőiesebbnek érezzük magunkat gigamega szempillával, akkor viseljük őket.

A lényeg, hogy a stílus jegyek legyenek összhangban. Ezt láthattuk a korábbi posztjaimban elemzett nők átváltoztatásán, a stylist munkáiban. Ettől lettek egyedülállóak és fenségesek. A titok ennyire egyszerű!

 

Ám itt még nincs vége. Stílusunknak egy, de annál fontosabb dolog szab határt: Színeink. Hajszínünk, bőrszínünk, és szemszínünk nagy mértékben befolyásolják stílusunk kialakítását sminkjeink során.

Nem tudod, hogy milyen színek állnak jól? Vagy melyik szín típusba tartozol?
Tarts velem a harmadik résznél is, ahol a színek tulajdonságaival, karaktereivel, szerepükkel folytatom sorozatomat!

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s