Nehézségek, amiért lemondunk a sminkelésről – Mi a megoldás?

Vitathatatlan, hogy ahányszor smink tippek után kutatunk, vagy csak szembe jön velünk a női magazinokban szinte mindig fiatal, feszes bőrű modelleken mutatják be a “könnyű és gyors” technikákat. Nos, teljesen megértem, ha elmegy a kedvetek a sminkeléstől, és lezárjátok annyival: ez túl bonyolult, hagyjuk, soha nem fogom tudni megcsinálni  ezt a sminket.

De mi az oka ennek?

A szemünk már teljesen hozzászokott, hogy minden kép, amit a médiában látunk, követünk, szeretünk, ki van retusálva valamilyen módon:  hol kicsit, hol nagyon. Sokan sóvárognak a gyönyörű reklám fotókon szereplő sminkek után. Azonban azt kevesen látják, hogy a fotókon szereplő hölgyek szemformája sokkal látványosabban sminkelhető, mint az átlagé. Ha meg akarnám saccolni, akkor 10 szem típusból 9-en nem lehet elérni az adott hatást. Az igazság, hogy amit legtöbbször ezeken a képeken szépnek látunk, nem más, mint illúzió.
Nyilván látványos, és figyelem felhívó, – tőlem is fogtok látni ilyen jellegű képeket, mert jobban megfigyelhető a satír technika -, de egyáltalán nem tükrözi a valóságot. Fontos észben tartanunk, hogy a sminkelés technikája, szín használata szemformától igenis eltérő. Tapasztalatom szerint minden harmadik nőnek rejtett szemhéja van, amit nem azért nem tud kisminkelni, mert ügyetlen, vagy teljes mértékig tehetségtelen és valami csoda szükséges ahhoz, hogy az olyan legyen, mint amit a képen lát, hanem egyszerűen meg kell tanulnia az ő szemformájához illő smink jellemzőit. A kicsit teltebb alakú hölgyek sem vesznek fel feszes ruhát, mert az a divat, hanem alkalmazkodnak és választanak egy bővebb fazont. Jobb esetben. Nos, a sminkelésben is pont így működik.

Nagyon sok olyan nővel találkoztam, aki képtelen volt elfogadni saját szem típusát, és csak azért is erőltette azt, ami nem neki való. Felesleges és időrabló. Tényleg. Az első és legfontosabb, hogy el tudjuk dönteni, milyen típusokba tartozunk: színt, arcformát, szemformát, bőr típust illetően. Mindegyik külön- külön világ, sok érdekességgel és furfanggal, majd kitérek rájuk részletesen a későbbiekben.

Ha már meg van az adott besorolás, fogadjuk el és járjunk el aszerint. Néhány esetben nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a médiából özönlik majd az a típus, ami pont nem a „miénk” de ne keseredjünk el, legyünk büszkék arra, hogy meg van a megfelelő tudásunk ahhoz, hogy feldobjuk a saját szokásainkat.

Összefoglalva:

felismeréssel – hogy sminkelni kell, hogy szükségünk van rá, hogy mennyire hasznos, és hogy mit érünk el vele,

megismeréssel – hogy milyen típusokba tartozunk (szemünk, arcunk, színeink, formáink, stílusunk),

És a fentiek elfogadásával kezdődik minden. Ekkor jelenthetjük ki, hogy Igen, mi sikeresen sminkeljük magunkat napról napra tapasztaltabban. Mert ez a célunk, nem igaz?!  Ezek nélkül hiába akarunk sminkelni, nem fog menni, mert sokkal nagyobb a kudarc élmény esélye. Pár lépést kell betartanunk és utána sokkal könnyebb lesz. Ezt is ügyesen fel lehet építeni, tudatosítani, megtalálva a pontot ahonnan megy magától minden bármiféle erőlködés nélkül. Ebben leszek segítségetekre!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s