Rouge, a leheletnyi csók

A 2016-os tavaszi trendek bemutatását személyes kedvencemmel, az ajakszínezők királynőjével, a vörös rúzzsal kezdem.

Csukd be a szemed. „Rúzs” Asszociálj! Mi jut eszedbe először? Bármi is, egészen biztosan vörös lesz. Nem véletlen, hiszen a rúzs a francia „rouge” szóból származik, jelentése: vörös. Tovább…mi a vörös? Egészen biztosan nem egy tégely rúzsra gondoltál. Egy vörös női szájnyomra, egy leheletnyi csókra, erotikára. Nem igaz?

Nem véletlen: A vörös rúzs a szenvedély, a szerelem színe. Habár sokan vonzódnak hozzá és vágynak rá, mégsem merik használni: felvitele időigényes és igazán tisztában kell lenni a helyes használatával, viselésével, hogy valóban a kellő hatást érjük el, hiszen szűk a mezsgye a finom nőiesség és félreérthető egyszerűség között.

Tekintsünk vissza a múltba! Az idők folyamán a vörös rúzs használatának megítélése rendkívül sokat változott. Mennyire izgalmas belegondolni, hogy egy átlagosnak tűnő szín, a vörös és annak különböző árnyalatai egy Női ajakra festve milyen mértékben változtatja meg használóinak életét.

Lássuk hát a vörös rúzs történelmének legfontosabb mérföldköveit:

Az ókori Mezopotámia és az Indus-völgy asszonyai voltak az elsők, akik vörösre színezték ajkaikat, Egyiptomban pedig már Kleopátra is viselte a feltűnő ajaksminket, amit akkor még rovarokból készítettek.

A középkori Európában az egyház tiltotta a sminkek használatát, így csak a prostituáltakon lehetett látni némi rúzst. Ez kedvezőtlenül hatott a kozmetikum megítélésére, amit aztán a 16. században I. Erzsébet királynő változtatott meg, népszerűsítve az élénk piros ajakszín viseletét a magasabb rangú hölgyek körében. Ennek alapanyaga már növények és a ma is ismert méhviasz volt. Sajnos ez csupán egy rövid időszak volt, ugyanis 1770-ben a brit parlament törvénybe iktatta, hogy ha egy lány az esküvője előtt sminkeli magát, a házasság érvénytelen, mi több, a piros rúzst viselő nőket akár boszorkánypróbának is alávethették. Ezt a trendet követte Viktória királynő is, így egészen a 20. századig a vörös rúzs a prostituáltak megbélyegző viselete volt.

Megítélésének következő pozitív fordulatát a szüfrazsett megmozdulásoknak köszönhetően a 20. század elejére teszik. Ekkor vált a nők erejének egyik szimbólumává a rúzs, mely 1915-ben kapta mai ruháját, a kompakt kiszerelést. A népszerűségét tovább növelte, hogy akkoriban a filmvásznon is egyre több nőnek a száját festették sötétebb árnyalatúra, és mint ma, ez a példa is futó tűzként terjedt a nők körében.

A nehéz időben a világháborúban harcoló férfiak távollétében tovább folytatódott a rúzs szimbolikus jelentése: a vörösre rúzsozott száj a helytálló nők viselete volt.

Az ötvenes évek ikonjai, Hollywood dívái más kontextusban ugyan, de újra divatba hozták a vöröslő ajkakat.

vörösruzs-monroe

Ezt a trendet a kilencvenes években divatba jött sötét, erősen kontúrozott jeges ajkak váltották fel, amit talán senki sem hiányol. Sokan a rúzsdivat legsötétebb korszakának hívják ezt az időszakot.

A kétezres években újra, az élénk piros, tavaly jött divatba, és jelenleg is vezeti a smink sikerlistáját.

Mivel a vörös rúzs tagadhatatlanul a Nőiesség szimbóluma, érdemes átgondolni, hogy hol, mikor, és milyen eseményen viseljük, szingliként vagy párunkkal. Az erős megbélyegzés mára enyhült, ennek ellenére, ha nem vagyunk biztosak magunkban és a helyénvalóságában, fontoljuk meg a rúzs akár narancsosabb, akár rózsásabb árnyalatának használatát, amelyek egészen biztosan nem okoznak félreértést.

A vörös rúzs az arckozmetikumuk tangója. Nővé kell érni hozzá.

Mindentől függetlenül, ha vörös rúzst szeretnék használni három fontos szempontot vegyünk figyelembe:

  • Életkor: Még ha jól is áll, a fiatal korosztálynak nem kifejezetten javasolnám. Lehet, hogy belül már „felnőtt nőnek” érzik magukat, de az élénk rúzs megkövetel egyfajta magabiztosságot is, amihez hozzátartozik a szexuális vonatkozásának helyén kezelése. Sok esetben erre tapasztalatlanságuk miatt a fiatal lányok nem képesek és nem is látják előre az esetleges kellemetlen helyzeteket. Nagyon sok anyuka fordult hozzám ilyen jellegű kérdéssel, és nehéz volt igent, vagy nemet mondani, hiszen láttam a lányok csillogó szemét támogatást várva, és azt is, hogy valóban jól áll nekik piros rúzs, de mégis tudatában annak, hogy a férfiak, hogy reagálnak rá, le kellett beszélnem viseletéről legalább is pár évre biztosan.
  • Szín választás: Sokan azért nem mernek élénkebb rúzst feltenni, mert „nekem biztosan nem állna jól”… Nos, Hölgyeim, mindenki számára egészen biztosan létezik megfelelő vörös rúzs, csak meg kell találni a Hozzád illőt. Segíthetek?
  • Felvitel: A vörös rúzs megköveteli az igényes felvitelt. Ha a tökéletességre törekszünk, először használjunk a rúzshoz színben illő ajakkontúr ceruzát, majd ha kell, inkább szerezzünk be egy rúzsecsetet a gyorsabb és precízebb felvitel érdekében, minthogy hullámosan „éppen ahogy sikerül” módon vigyük fel. El sem tudjuk képzelni, hogy mennyire megkönnyíti az életünket, és mennyivel szívesebben fogjuk rúzsozni a szánkat. A sorozat következő bejegyzésében bemutatom a rúzs helyes felvitelét, és annak lépéseit!

További sminkkel kapcsolatos hasznos tanácsokért, sminkes tippekért, és a trendek bemutatásának következő részeiért látogasd meg a blogom!

Szívesen megtanulnád a saját arcodat sminkelni? Jelentkezz a hamarosan induló képzéseim egyikére és találd meg a hozzád illő sminket a mindennapokra!

www.bloomybudapest.wordpress.com

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s